Byg ud, byg om og byg til

torsdag, den 19. maj 2016
Katrine V. køber

Råderetten giver almene beboere mulighed for at bygge om i deres hjem. Den giver frihed til individuelle tilpassede løsninger. Men vær opmærksom på hvilken maxhusleje, markedet kan bære.


Råderetten benyttes i stor stil i Midtjysk Boligselskab. - Vi har indført råderetten hos os, fordi vi ville give beboerne mulighed for at indrette sig som de selv vil. Vi har mange parcelhuse, som beboerne nærmest betragter som deres egne. Derfor synes vi i bestyrelsen, at vores beboere skal have samme mulighed som boligejere. Råderetten gælder selvfølgelig også for etageboligerne, pointerer Bjarne Almind Johansen, der er formand for Midtjysk Boligselskab og tilføjer, at det især er køkkener og badeværelser folk bygger om.

Også driftschef Lars Larsen fra Midtjysk Boligselskab er begejstret for råderetten: - Jeg synes, råderetten er en rigtig god idé, fordi beboerne får lov til at sætte deres eget præg på deres bolig. Det skaber ejerfornemmelse, og så tror jeg, at man passer bedre på tingene, fortæller Lars Larsen. Over de sidste 15 år har han behandlet omkring 300 råderetssager og i øjeblikket er der gang i 6-7 sager. - Jeg synes vi får lavet nogle gode ombygninger, og jeg oplyser altid nye beboere om muligheden for at bygge om. Jeg fortæller også om vores rabataftaler, men understreger at der er frit valg af leverandør.

Vær opmærksom på maxhuslejen
-For at undgå at ombygningerne påvirker huslejeniveauet så voldsomt, at det kan blive svært at leje ud, hvis den nuværende beboer flytter, vurderer bestyrelsen i Midtjysk Boligselskab hvert år hvor meget kvadratmeterprisen må stige, fortæller Bjarne Almind Johansen.- I Midtjysk Boligselskab er maxhuslejen pt på 850 kr. pr. kvadratmeter, oplyser driftschef Lars Larsen. Det betyder, at i de afdelinger, hvor huslejeniveauet allerede er over de 850 kr. har beboerne ikke mulighed for at låne til ombygningen.

Økonomisk rum til renoveringer
Bjarne Almind Johansen opfordrer også til at huske at adskille en evt. råderetssag fra en renoveringssag. – Vi i bestyrelsen har besluttet, at vi fremover ved store råderetsager vil huske beboerne på, at hvis de vil benytte sig af råderetten skal de også have økonomi til en evt. renovering, der kan betyde en huslejeforhøjelse. Det skal ikke være sådan, at man forsøger at stemme en reparation af taget ned på et afdelingsmøde, fordi man har fået nyt køkken og ikke vil stige mere i husleje. Vi kan ikke spare på vedligeholdelsesbudgettet for at tage hensyn til de enkelte boliger.

Man bliver aldrig for gammel til at benytte sig af råderetten
Edel Andersen der fylder 92 år i juni og bor i Boligforeningen Faaborg-Midtfyn har netop benyttet sig af råderetten til at få skiftet sit gamle køkken ud. – Det hele kom sig af, at jeg blev inviteret over til min nabo i nr. 19 for at se hendes nye køkken. Det var simpelthen så fint, at jeg besluttede mig for, at sådan ét vil jeg også have. Jeg fik hjælp af min ejendomsfunktionær med at ordne det praktiske. Først sagde han, at der ville gå flere uger, men allerede ugen efter kom han tilbage og fortalte mig at, nu kom det. Det gik jo hurtigt og det var rigtig rart. Jeg er så glad for mit nye køkken og tænk, jeg skal kun betale 286 kr. mere om måneden, fortæller Edel Andersen, der også benyttede udskiftningen til at rydde op og få smidt ud i mange af de ting, der havde stået og samlet støv bagerst i skabene.

Du kan også benytte dig af råderetten og indrette dit hjem som du vil. Læs mere her om råderetten. Se også vores rabataftaler her.

Faktaboks: Råderetten kan finansieres på to måder: Enten betaler man selv som beboer, hvilket evt. kan godtgøres, hvis man flytter. En anden mulighed er at betale udgiften over huslejen. Administrationen skal altid godkende en ombygning. Har man brug for at låne til ombygningsdrømmene og vil betale af over huslejen, skal man sikre sig, at boligafdelingen tilbyder muligheden. Administrationen udarbejder en huslejeberegning og der indhentes tilbud. Når man som beboer har accepteret tilbuddet foretager driftschefen bestillingen. Kontakt altid dit afdelingskontor eller din driftschef, inden du går i gang med arbejdet! Arbejdet skal altid godkendelse af administrationen efter, det er udført.

 
 

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Fremtidens beboere sat under lup
onsdag, den 17. oktober 2018

Boligforeningen Lillebælt er nu halvvejs med opførelsen af 19 nye lejeboliger i Middelfart
onsdag, den 17. oktober 2018

Vi sætter pris på den særlige indsats med BDKprisen 2019
onsdag, den 17. oktober 2018

Sæt kryds i kalenderen
onsdag, den 17. oktober 2018

To nye æresmedlemmer
tirsdag, den 16. oktober 2018

Jubilæer er til for at blive fejret!
lørdag, den 29. september 2018

Må udlejer gå ind i mit lejemål mens jeg er på ferie?
lørdag, den 29. september 2018

Store flyttedag på flere afdelingkontorer
lørdag, den 29. september 2018

Parallelsamfundspakkens konsekvenser
lørdag, den 29. september 2018

Vi passer godt på dine personoplysninger
fredag, den 28. september 2018

Indflytning på Gladgårdsvænge i Lynge rykker nærmere
tirsdag, den 28. august 2018

Midtjysk Boligselskab byder nye beboere velkommen
tirsdag, den 28. august 2018

Mød Boligkontoret Danmark på Ungdommens Folkemøde
tirsdag, den 28. august 2018

Er der behov for nye almene boformer i fremtiden?
tirsdag, den 28. august 2018

Informationsaften for lokale webredaktører
tirsdag, den 28. august 2018

70 år fejres med lokale debatarrangementer - hvad betyder de almene boliger for lokalsamfundet?
tirsdag, den 28. august 2018

Politisk indflydelse som beboerdemokrat
tirsdag, den 28. august 2018

Attraktivt nybyggeri i Skrillinge er nu halvvejs
tirsdag, den 28. august 2018

Klaus Bentzen er Boligkontoret Danmarks nye formand
onsdag, den 8. august 2018

Folkemødet 2018 - vær med til at præge debatten
mandag, den 11. juni 2018

Pas nu godt på Boligkontoret Danmark...
fredag, den 8. juni 2018

Debat om det almene image, ghettopakken og boligsociale indsatser
fredag, den 8. juni 2018

Ribe Boligforening vandt BDKprisen og 10.000 kr.
fredag, den 8. juni 2018

Flot fremmøde til rejsegilde i Vedbæk Park
fredag, den 8. juni 2018

Fodboldfest på Rådhuspladsen i København
fredag, den 8. juni 2018

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket