Byg ud, byg om og byg til

torsdag, den 19. maj 2016
Katrine V. køber

Råderetten giver almene beboere mulighed for at bygge om i deres hjem. Den giver frihed til individuelle tilpassede løsninger. Men vær opmærksom på hvilken maxhusleje, markedet kan bære.


Råderetten benyttes i stor stil i Midtjysk Boligselskab. - Vi har indført råderetten hos os, fordi vi ville give beboerne mulighed for at indrette sig som de selv vil. Vi har mange parcelhuse, som beboerne nærmest betragter som deres egne. Derfor synes vi i bestyrelsen, at vores beboere skal have samme mulighed som boligejere. Råderetten gælder selvfølgelig også for etageboligerne, pointerer Bjarne Almind Johansen, der er formand for Midtjysk Boligselskab og tilføjer, at det især er køkkener og badeværelser folk bygger om.

Også driftschef Lars Larsen fra Midtjysk Boligselskab er begejstret for råderetten: - Jeg synes, råderetten er en rigtig god idé, fordi beboerne får lov til at sætte deres eget præg på deres bolig. Det skaber ejerfornemmelse, og så tror jeg, at man passer bedre på tingene, fortæller Lars Larsen. Over de sidste 15 år har han behandlet omkring 300 råderetssager og i øjeblikket er der gang i 6-7 sager. - Jeg synes vi får lavet nogle gode ombygninger, og jeg oplyser altid nye beboere om muligheden for at bygge om. Jeg fortæller også om vores rabataftaler, men understreger at der er frit valg af leverandør.

Vær opmærksom på maxhuslejen
-For at undgå at ombygningerne påvirker huslejeniveauet så voldsomt, at det kan blive svært at leje ud, hvis den nuværende beboer flytter, vurderer bestyrelsen i Midtjysk Boligselskab hvert år hvor meget kvadratmeterprisen må stige, fortæller Bjarne Almind Johansen.- I Midtjysk Boligselskab er maxhuslejen pt på 850 kr. pr. kvadratmeter, oplyser driftschef Lars Larsen. Det betyder, at i de afdelinger, hvor huslejeniveauet allerede er over de 850 kr. har beboerne ikke mulighed for at låne til ombygningen.

Økonomisk rum til renoveringer
Bjarne Almind Johansen opfordrer også til at huske at adskille en evt. råderetssag fra en renoveringssag. – Vi i bestyrelsen har besluttet, at vi fremover ved store råderetsager vil huske beboerne på, at hvis de vil benytte sig af råderetten skal de også have økonomi til en evt. renovering, der kan betyde en huslejeforhøjelse. Det skal ikke være sådan, at man forsøger at stemme en reparation af taget ned på et afdelingsmøde, fordi man har fået nyt køkken og ikke vil stige mere i husleje. Vi kan ikke spare på vedligeholdelsesbudgettet for at tage hensyn til de enkelte boliger.

Man bliver aldrig for gammel til at benytte sig af råderetten
Edel Andersen der fylder 92 år i juni og bor i Boligforeningen Faaborg-Midtfyn har netop benyttet sig af råderetten til at få skiftet sit gamle køkken ud. – Det hele kom sig af, at jeg blev inviteret over til min nabo i nr. 19 for at se hendes nye køkken. Det var simpelthen så fint, at jeg besluttede mig for, at sådan ét vil jeg også have. Jeg fik hjælp af min ejendomsfunktionær med at ordne det praktiske. Først sagde han, at der ville gå flere uger, men allerede ugen efter kom han tilbage og fortalte mig at, nu kom det. Det gik jo hurtigt og det var rigtig rart. Jeg er så glad for mit nye køkken og tænk, jeg skal kun betale 286 kr. mere om måneden, fortæller Edel Andersen, der også benyttede udskiftningen til at rydde op og få smidt ud i mange af de ting, der havde stået og samlet støv bagerst i skabene.

Du kan også benytte dig af råderetten og indrette dit hjem som du vil. Læs mere her om råderetten. Se også vores rabataftaler her.

Faktaboks: Råderetten kan finansieres på to måder: Enten betaler man selv som beboer, hvilket evt. kan godtgøres, hvis man flytter. En anden mulighed er at betale udgiften over huslejen. Administrationen skal altid godkende en ombygning. Har man brug for at låne til ombygningsdrømmene og vil betale af over huslejen, skal man sikre sig, at boligafdelingen tilbyder muligheden. Administrationen udarbejder en huslejeberegning og der indhentes tilbud. Når man som beboer har accepteret tilbuddet foretager driftschefen bestillingen. Kontakt altid dit afdelingskontor eller din driftschef, inden du går i gang med arbejdet! Arbejdet skal altid godkendelse af administrationen efter, det er udført.

 
 

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Frygt for konsekvenserne af ghetto-udspil
tirsdag, den 20. marts 2018

Tibberupparken og Kollektivhuset er indstillet til RENOVER prisen 2018
mandag, den 19. marts 2018

Er I klar til et generationsskifte?
mandag, den 19. marts 2018

Hvordan arbejder vi med det boligsociale i fremtiden?
lørdag, den 17. marts 2018

Hvad betyder ghettoudspillets finansieringsforslag for mig og renoveringen af min bolig?
torsdag, den 15. marts 2018

Landsbyggefonden er de almene beboeres friværdi
torsdag, den 15. marts 2018

Når bestyrelsen går i opløsning
torsdag, den 22. februar 2018

Nyt driftssekretariat i Boligkontoret Danmark
torsdag, den 22. februar 2018

Børn sætter miljøet på dagsordenen i Kokkedal
onsdag, den 14. februar 2018

Travlhed på byggepladserne i Jylland og på Fyn
onsdag, den 14. februar 2018

Boligkontoret Danmark fylder 70 år
onsdag, den 14. februar 2018

"Uanset hvor langt ned man kommer, så kan man komme op igen ..."
søndag, den 11. februar 2018

Formand i boligforening: "Stop den generelle hetz mod almene boliger"
søndag, den 11. februar 2018

Ingen kan alt - sammen kan vi det hele
søndag, den 11. februar 2018

Kan man nøjes med at vise fejl- og mangellisten, når man flytter ud?
søndag, den 11. februar 2018

Årsregnskaber skal fremover vise driftsmål for hver boligafdeling
onsdag, den 17. januar 2018

Mere ’gør det selv’ i fremtiden?
mandag, den 15. januar 2018

Rejsegilde i Skoleparken
mandag, den 15. januar 2018

Formandsskifte i Boligkontoret Danmark til sommer
mandag, den 15. januar 2018

Boligkonference 2018 - 70 års fællesskab
mandag, den 15. januar 2018

Samarbejder i lokalmiljøet skal hyldes i 2018
mandag, den 15. januar 2018

Hvordan skaber vi et beboerdemokrati for både unge og ældre?
søndag, den 17. december 2017

Renovering af Tibberupparken gavner også lokalsamfundet
torsdag, den 14. december 2017

Den boligsociale helhedsplan i Nakskov Almene Boligselskab skal fremover dække hele Vestlolland
torsdag, den 14. december 2017

Ny ghettoliste offentliggjort
torsdag, den 14. december 2017

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket