December er hjerternes tid – det vidner de mange sammenkomster i boligafdelingerne om

søndag, den 27. november 2016
Af Karina Lauridsen

Kalenderen viser 1.søndag i advent, og julen står for døren. I rigtig mange boligafdelinger landet over har beboerne faste traditioner at mødes om i december måned – lige fra fælles juletræstænding, juleindkøbstur, julebingo og endda fælles julefest juleaften. De mange sammenkomster styrker naboskabet, også resten af året.

Ingen skal sidde alene juleaften

I Skoleparken på Malmbergsvej i Nærum syd for Holte, Gl. Holte Boligselskab, samles de ældre beboere fast den første mandag i måneden til fællesspisning. Maden er hjemmelavet og laves altid af afdelingens ’maddamer’ Vivi og Birgit. Og netop på én af disse aftener opstod idéen til at lave en fælles julefest den 24. december.

’Flere af beboerne i vores afdeling skulle sidde alene juleaften, så hvorfor ikke samles netop denne vigtige aften og fejre julen sammen?’ siger beboer og afdelingsformand Per. ’Vi stiller festlokalet til rådighed, så rammerne for julefesten er på plads’.

Den fælles julefest er kun for de enlige beboere i afdelingen, som ikke har andre planer juleaften. Initiativtagerne har hængt sedler op om julearrangementet i opgange, i vaskeriet og på kontoret, og der forventes op mod 20 gæster. Men helst ikke mange flere – succesen må med andre ord ikke blive for stor. For ’maddamerne’, der også til julefesten stiller sig til rådighed for at købe ind og lave mad, laver det hele på forhånd i deres egne køkkener – så bliver det bedst.

Arrangementet koster 50 kr. pr. deltager. Det lyder billigt og er det også. Økonomien kan kun hænge sammen, fordi den lokale Rema1000 yder særlige rabatter og spæder lidt til.

Andægtig juletræstænding i Skanderborg

Hos Knud Erik i Kildeparken i Skanderborg, Midtjysk Boligselskab, er det først rigtig jul, når det fælles juletræ tændes. Beboerne samles hvert år 1. lørdag i advent kl. 14.30 ude på gårdspladsen, hvor viceværten har gjort juletræet klart. Opstillet naturligt, men alligevel andægtigt i hestesko om træet, nyder beboerne i stilhed juletræstændingen, hvorefter der synges et par julesalmer.

Herefter går turen hjem til én af beboerne, der på skift ligger hus til. Afdelingen har nemlig ikke et fælleshus, så de mødes hjemme hos en velvillig beboer til gløgg og æbleskiver.
’Det er efterhånden den sidste tradition, vi har for at mødes beboerne imellem’ siger beboer og afdelingsformand Knud Erik. ’Vores sommerfester og andre komsammener var der med tiden ikke opbakning til mere – vi er nok blevet for gamle, os der trækker læsset i disse arrangementer. Derfor sætter vi meget pris på vores fælles juletræstænding. Den er vigtig for at holde nabokontakten vedlige'.

Juletræstændingen har før ligget om søndagen, men erfaringerne viser, at da har folk alt for travlt. Derfor er traditionen rykket til 1. lørdag i advent. Lidt over halvdelen af beboerne plejer at deltage. Udgifterne til gløgg og æbleskiver dækkes af afdelingens rådighedsbeløb.

Til juleklip og –bagning i Bramming

I Bramming Boligforening ligger Godthåbparken, der også er ved at forberede sig til julen. Godthåbparkens julekomsammen er møntet på børnene og varer en hel weekend. Om lørdagen er beboerne inviteret til klippe-klistredag, hvor der laves julepynt, som hænges på det fælles juletræ. Beboerne bager julekager og synger julesange i ren julehygge-stil.
Søndagen eftermiddag mødes beboerne igen til pakkeleg, hvor der på bordene står småkager bagt dagen før. Beboerne får kaffe og sodavand med æbleskiver, og der spilles julemusik. Jan fra afdelingsbestyrelsen underholder med tryllekunstner og ballondyr. Søndagen afsluttes med, at alle danser om det pyntede juletræ (med hjemmelavet pynt), og så plejer julemanden heldigvis også at dukke op. Hvis han er forhindret, har han nogle år sendt én af sine håndlangere i stedet. I sækken er der julegaver til alle børnene, som også får en godtepose, inden turen går hjemad igen med glade smil og højt humør hos børnene.
Normalt deltager over 20 børn i arrangementet.

Hanne fra afdelingsbestyrelsen, der er med til at arrangere fortæller: - Det er rigtig vigtig for afdelingen, at vi har tid til at hygge os sammen – også selv i den travle tid. Og for børnene især er det al besværet værd at se glæden i deres ansigter. Det bliver også lidt nemmere for dem at mødes på tværs ude på legepladsen bagefter’.

Over 100 beboere til julebingo i Snekkersten

Borupgård i Snekkersten i Boligselskabet Nordkysten huser 415 husstande i 2 afdelinger. De sidste 8 år er beboerne samlet om julebingo i starten af december. Og i år er ingen undtagelse. Den 07. december åbner Beboerhuset dørene for årets julebingo med gløgg og æbleskiver, kaffe og småkager.

Arrangementet er gratis, hvilket kun kan lade sig gøre, fordi præmierne er sponsoreret fra de lokale butikker i området – stege, snaps, slik og gaver. Det koster kun penge at købe pladerne til bingo eller lodder med de mange fine præmieudbud. Endeligt kan man vinde præmier på indgangsbilletterne.

Borupgårds julebingo har været en tilbagevendende årlig succes i ca. 8 år, og successen er stor. Faktisk så stor, at der oftest kommer op mod 130 beboere, der står i kø for at deltage. Det er lige i overkanten af, hvad der er plads til i Beboerhuset, og så må ekstra rum tages i brug.

Borupgård er delt op i to afdelinger, men julearrangementet er fælles. Det betyder meget for områdets fællesskab – også på tværs af afdelingsgrænser.

Tur retur til Flensborg fra Middelfart

I Middelfart har Knud Erik fra Damgården i Boligforeningen Lillebælt længe gået rundt med en idé om at samle en busfuld beboere og køre til ét af de tyske julemarkeder. Og i år er det første gang, arrangementet løber af stablen.

Egentlig var det oprindeligt kun for beboerne i Knud Eriks egen afdeling, men organisationsbestyrelsen fik nys om idéen og synes, at den skulle bredes ud til alle beboerne i Boligforeningen Lillebælt. Derfor fik alle en invitation til en juletur til Flensborg. For de tyske julemarkeder er jo noget helt særligt.

I alt 30 beboere har tilmeldt sig, hvilket svarer lige akkurat til den bestilte bus. Så lørdag den 26.november drog bussen afsted til Flensborg med de forventningsfulde beboere med kaffe og rundstykker undervejs. Efter ankomst til Flensborg om formiddagen var der frit lejde til at opleve Flensborgs store julemarked i gågaden og på det store torv ved kirken. Og ved 14-tiden gik turen til grænsebutikkerne, hvor den stod på juleproviantering.
Ifølge Knud Erik håber han, at idéen spreder sig, så det kan blive en fast tradition – gerne med flere deltagere til næste år. Det koster i år 200 kr. pr. beboer at være med – men jo flere der kommer med, jo billigere kan det blive, som han understreger.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Danmarks dejligste hjem
onsdag, den 8. november 2017

Tilpasset vand, vejr og beboere
søndag, den 1. oktober 2017

Kan man ved fuldmagt stemme på vegne af en beboer?
søndag, den 1. oktober 2017

Orla fik Den kongelige fortjenstmedalje
søndag, den 1. oktober 2017

Vicevært med fokus på tryghed og trivsel
søndag, den 1. oktober 2017

Vil du være én af hverdagens helte?
søndag, den 1. oktober 2017

Behovet for en fælles indsats er større end nogensinde før
søndag, den 1. oktober 2017

Hvad sker der, når en boligsocial helhedsplan udløber?
mandag, den 11. september 2017

Når boliger skifter målgruppe
mandag, den 11. september 2017

Udbud og indkøb – et centralt effektiviseringsområde
mandag, den 11. september 2017

Den almene sektor hyldes med fagpriser
mandag, den 11. september 2017

Fra fyldepen til NemID
mandag, den 11. september 2017

Beboere får hjælp inden problemer vokser sig store
mandag, den 11. september 2017

32 boligorganisationer har allerede benyttet sig af tilbuddet
fredag, den 25. august 2017

Får du brugt dit personlige bestyrelseslogin?
fredag, den 25. august 2017

Tænk energi ind i jeres renovering
fredag, den 25. august 2017

Almene boliger på finansloven?
fredag, den 25. august 2017

Beboerundersøgelsen 2017
onsdag, den 28. juni 2017

Hvad sker der, når der er stemmelighed på afdelingsmødet?
onsdag, den 28. juni 2017

Tag på ferie uden bekymringer
onsdag, den 28. juni 2017

Hvordan kan leg styrke fællesskabet på tværs?
onsdag, den 28. juni 2017

Gang i byggeriet på afdelingskontoret i Ribe
mandag, den 19. juni 2017

Kontanthjælpsloftet har ikke sat flere på gaden
mandag, den 19. juni 2017

Presset på den almene boligsektor i fokus på årets repræsentantskabsmøde
torsdag, den 15. juni 2017

Vigtige præciseringer og ændringer i driftsbekendtgørelsen
torsdag, den 15. juni 2017

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket

OBS: Kontoret holder lukket d. 26. og 27. oktober 2017.