Den almene boligsektor har skiftet ministerium – og minister

torsdag, den 15. december 2016
Af Karina Lauridsen

Danmark har fået en ny trekløverregering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative. I kølvandet på regeringsskiftet er der dannet nye ministerier, og ministerposterne er fordelt på ny. Den almene boligsektor er skiftet til nyt ministerium: Transport, Bygnings- og Boligministeriet. Vi har spurgt administrerende direktør Michael Demsitz om betydningen af et nyt ministerium.

Hvilken betydning har skift af ministerium for boligselskaberne i den almene boligsektor?

Først og fremmest vil jeg gerne benytte lejligheden til at byde den nye minister Ole Birk Olesen velkommen. Jeg håber og tror på, at han og Transport, Bygnings- og Boligministeriet vil fortsætte den nuværende dialog, som vi hidtil har haft med ministeriet.

Vi er efterhånden vant til i den almene boligsektor at skifte ministerium. Hvis ikke hvert år, så typisk hvert andet år flyttes vi over til et nyt ministerium eller får ny minister. Det har betydning på flere områder.

For det første har det negativ politisk signalværdi, at vi skifter så tit. Det er et tegn på, at den almene boligpolitik som fagområde er nedprioriteret. Faktisk lige siden Erling Olsen (A) stoppede som boligminister i 1980’erne, og den markante departementschef i Boligministeriet Ole Zacchi i 1990’erne flyttede til Trafikministeriet, er det gået tilbage for det almene boligområdes politiske pondus. Og vi er siden da blevet til en kastebold under diverse regeringer og vandret rundt under forskellige ministerier.

Det fortæller mig, at der ikke er væsentligt politisk fokus på et område, som trods alt huser 1 mio. danskere, og som leverer vigtige socialt bæredygtige løsninger og ydelser til samfundet.

I gamle dage havde de boligpolitiske ordførere meget mere at skulle sige og mere indflydelse på den politiske dagsorden. I dag kan man næsten sige, at vi er reduceret til en linje i Finansministeriets regneark. Og det har jo stor betydning for vores ministeriums råderum og handlekraft.

Vi har jo været under meget forskellige ministerier – lige fra eget boligministerie, til Socialministeriet og en overgang Økonomi- og Erhvervsministeriet. Hvordan mærkes det, hvilket fagområde, vi bliver placeret under?

Det mærkes på den måde, at ministeriets hovedinteresse afspejler fagområdet. Eksempelvis gik der relativ lang tid, inden Inger Støjberg (V) som Udlændinge,- Integrations- og Boligminister fandt tid til det almene boligområde, da hun jo havde hænderne fulde med aktuelle sager og lovændringer inden for udlændinge-  og integrationsområdet. Derfor er det måske meget godt, at vi ikke er en del af det ministerium mere.

Den ideelle situation vil altid være at have sit eget boligministerie uden sammenblanding af fagområder. Dog vel og mærke kun, hvis pågældende ministerium og minister er politisk dygtig og stærk. Eksempelvis vil jeg til enhver tid foretrække at høre under et socialministerie med en stærk socialminister, der kan tale vores sag, end en svag boligminister.

Hvad er dine forventninger til vores nye minister Ole Birk Olesen (LA) og vores nye ministerium?

Jeg forventer, at Boligkontoret Danmark på vegne af alle vores medlemmer kan fortsætte det gode samarbejde med ministeriet og den konstruktive dialog i dagligdagen.

Vi har i forvejen et tæt samarbejde om effektivisering af den almene drift og hvilke nøgletal, der skal måles efter, samt om de boligsociale indsatser, hvilket ganske givet vil fortsætte med de siddende embedsmænd.

På branchens vegne bliver det spændende, om vi kommer til at mærke nye politiske vinde på længere sigt. Den gældende politiske boligaftale løber indtil 2018, så der kommer formodentlig ingen større politiske ændringer lige om hjørnet.

Omvendt har vi ikke før haft så liberalt orienteret en minister før. Så hvem ved, om der åbnes for modellen, hvor den almene sektor køber sig helt fri fra offentlig støtte, mod at kommunerne skal betale for anvisningsretten og for de boligsociale ydelser og netværk, vi leverer i boligområderne.

Michael Demsitz, administrerende direktør i Boligkontoret Danmark siden 1996. Medlem af Boligselskabernes Landsforenings bestyrelse siden 1999, og siden 2014 også formand for Byggeskadefonden.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Folkemødet 2018 - vær med til at præge debatten
mandag, den 11. juni 2018

Pas nu godt på Boligkontoret Danmark...
fredag, den 8. juni 2018

Mød Boligkontoret Danmarks nye formand
fredag, den 8. juni 2018

Debat om det almene image, ghettopakken og boligsociale indsatser
fredag, den 8. juni 2018

Vi passer godt på dine persondata
fredag, den 8. juni 2018

Ribe Boligforening vandt BDKprisen og 10.000 kr.
fredag, den 8. juni 2018

Flot fremmøde til rejsegilde i Vedbæk Park
fredag, den 8. juni 2018

Fodboldfest på Rådhuspladsen i København
fredag, den 8. juni 2018

Nybyggeriet i Holsted er nu halvvejs
fredag, den 8. juni 2018

Nyt vedligeholdelsesværktøj til bestyrelserne
tirsdag, den 29. maj 2018

Hvilke delforlig er indgået om ghettoparken, og hvad betyder det?
fredag, den 18. maj 2018

Attraktivt nybyggeri i Haslev er nu halvvejs
onsdag, den 16. maj 2018

Valg til kredse i BL
onsdag, den 16. maj 2018

Renovering af Solgården i Nr. Aaby lokkede folk til åbent hus
onsdag, den 16. maj 2018

Vi ville vise, hvem der rammes af finansieringsforslaget
onsdag, den 16. maj 2018

Pludselig blev vi til en ghetto
onsdag, den 16. maj 2018

Debat med Antorini om finansiering af ghettopakken i Hillerød
mandag, den 23. april 2018

Husk naboerne når du bygger nyt
onsdag, den 18. april 2018

Det gamle rådhus i Nørre Aaby på Fyn får nye beboere
onsdag, den 18. april 2018

Boligkonferencen 2018: Sammen skaber vi fremtiden
onsdag, den 18. april 2018

Er I klar til den nye persondataforordning?
onsdag, den 18. april 2018

Frygt for konsekvenserne af ghetto-udspil
tirsdag, den 20. marts 2018

Tibberupparken og Kollektivhuset er indstillet til RENOVER prisen 2018
mandag, den 19. marts 2018

Er I klar til et generationsskifte?
mandag, den 19. marts 2018

Hvordan arbejder vi med det boligsociale i fremtiden?
lørdag, den 17. marts 2018

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket