Den almene boligsektor har skiftet ministerium – og minister

torsdag, den 15. december 2016
Af Karina Lauridsen

Danmark har fået en ny trekløverregering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative. I kølvandet på regeringsskiftet er der dannet nye ministerier, og ministerposterne er fordelt på ny. Den almene boligsektor er skiftet til nyt ministerium: Transport, Bygnings- og Boligministeriet. Vi har spurgt administrerende direktør Michael Demsitz om betydningen af et nyt ministerium.

Hvilken betydning har skift af ministerium for boligselskaberne i den almene boligsektor?

Først og fremmest vil jeg gerne benytte lejligheden til at byde den nye minister Ole Birk Olesen velkommen. Jeg håber og tror på, at han og Transport, Bygnings- og Boligministeriet vil fortsætte den nuværende dialog, som vi hidtil har haft med ministeriet.

Vi er efterhånden vant til i den almene boligsektor at skifte ministerium. Hvis ikke hvert år, så typisk hvert andet år flyttes vi over til et nyt ministerium eller får ny minister. Det har betydning på flere områder.

For det første har det negativ politisk signalværdi, at vi skifter så tit. Det er et tegn på, at den almene boligpolitik som fagområde er nedprioriteret. Faktisk lige siden Erling Olsen (A) stoppede som boligminister i 1980’erne, og den markante departementschef i Boligministeriet Ole Zacchi i 1990’erne flyttede til Trafikministeriet, er det gået tilbage for det almene boligområdes politiske pondus. Og vi er siden da blevet til en kastebold under diverse regeringer og vandret rundt under forskellige ministerier.

Det fortæller mig, at der ikke er væsentligt politisk fokus på et område, som trods alt huser 1 mio. danskere, og som leverer vigtige socialt bæredygtige løsninger og ydelser til samfundet.

I gamle dage havde de boligpolitiske ordførere meget mere at skulle sige og mere indflydelse på den politiske dagsorden. I dag kan man næsten sige, at vi er reduceret til en linje i Finansministeriets regneark. Og det har jo stor betydning for vores ministeriums råderum og handlekraft.

Vi har jo været under meget forskellige ministerier – lige fra eget boligministerie, til Socialministeriet og en overgang Økonomi- og Erhvervsministeriet. Hvordan mærkes det, hvilket fagområde, vi bliver placeret under?

Det mærkes på den måde, at ministeriets hovedinteresse afspejler fagområdet. Eksempelvis gik der relativ lang tid, inden Inger Støjberg (V) som Udlændinge,- Integrations- og Boligminister fandt tid til det almene boligområde, da hun jo havde hænderne fulde med aktuelle sager og lovændringer inden for udlændinge-  og integrationsområdet. Derfor er det måske meget godt, at vi ikke er en del af det ministerium mere.

Den ideelle situation vil altid være at have sit eget boligministerie uden sammenblanding af fagområder. Dog vel og mærke kun, hvis pågældende ministerium og minister er politisk dygtig og stærk. Eksempelvis vil jeg til enhver tid foretrække at høre under et socialministerie med en stærk socialminister, der kan tale vores sag, end en svag boligminister.

Hvad er dine forventninger til vores nye minister Ole Birk Olesen (LA) og vores nye ministerium?

Jeg forventer, at Boligkontoret Danmark på vegne af alle vores medlemmer kan fortsætte det gode samarbejde med ministeriet og den konstruktive dialog i dagligdagen.

Vi har i forvejen et tæt samarbejde om effektivisering af den almene drift og hvilke nøgletal, der skal måles efter, samt om de boligsociale indsatser, hvilket ganske givet vil fortsætte med de siddende embedsmænd.

På branchens vegne bliver det spændende, om vi kommer til at mærke nye politiske vinde på længere sigt. Den gældende politiske boligaftale løber indtil 2018, så der kommer formodentlig ingen større politiske ændringer lige om hjørnet.

Omvendt har vi ikke før haft så liberalt orienteret en minister før. Så hvem ved, om der åbnes for modellen, hvor den almene sektor køber sig helt fri fra offentlig støtte, mod at kommunerne skal betale for anvisningsretten og for de boligsociale ydelser og netværk, vi leverer i boligområderne.

Michael Demsitz, administrerende direktør i Boligkontoret Danmark siden 1996. Medlem af Boligselskabernes Landsforenings bestyrelse siden 1999, og siden 2014 også formand for Byggeskadefonden.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Danmarks dejligste hjem
onsdag, den 8. november 2017

Tilpasset vand, vejr og beboere
søndag, den 1. oktober 2017

Kan man ved fuldmagt stemme på vegne af en beboer?
søndag, den 1. oktober 2017

Orla fik Den kongelige fortjenstmedalje
søndag, den 1. oktober 2017

Vicevært med fokus på tryghed og trivsel
søndag, den 1. oktober 2017

Vil du være én af hverdagens helte?
søndag, den 1. oktober 2017

Behovet for en fælles indsats er større end nogensinde før
søndag, den 1. oktober 2017

Hvad sker der, når en boligsocial helhedsplan udløber?
mandag, den 11. september 2017

Når boliger skifter målgruppe
mandag, den 11. september 2017

Udbud og indkøb – et centralt effektiviseringsområde
mandag, den 11. september 2017

Den almene sektor hyldes med fagpriser
mandag, den 11. september 2017

Fra fyldepen til NemID
mandag, den 11. september 2017

Beboere får hjælp inden problemer vokser sig store
mandag, den 11. september 2017

32 boligorganisationer har allerede benyttet sig af tilbuddet
fredag, den 25. august 2017

Får du brugt dit personlige bestyrelseslogin?
fredag, den 25. august 2017

Tænk energi ind i jeres renovering
fredag, den 25. august 2017

Almene boliger på finansloven?
fredag, den 25. august 2017

Beboerundersøgelsen 2017
onsdag, den 28. juni 2017

Hvad sker der, når der er stemmelighed på afdelingsmødet?
onsdag, den 28. juni 2017

Tag på ferie uden bekymringer
onsdag, den 28. juni 2017

Hvordan kan leg styrke fællesskabet på tværs?
onsdag, den 28. juni 2017

Gang i byggeriet på afdelingskontoret i Ribe
mandag, den 19. juni 2017

Kontanthjælpsloftet har ikke sat flere på gaden
mandag, den 19. juni 2017

Presset på den almene boligsektor i fokus på årets repræsentantskabsmøde
torsdag, den 15. juni 2017

Vigtige præciseringer og ændringer i driftsbekendtgørelsen
torsdag, den 15. juni 2017

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket

OBS: Kontoret holder lukket d. 26. og 27. oktober 2017.