Den moderne boform vægter fællesskab

torsdag, den 9. juni 2016
Af Niklas Ingerslev

De seneste år er der sket en bemærkelsesværdig udvikling i folks måder at bosætte sig på. Siden 2008 er antallet af husstande med mere end én familie i følge Danmarks Statistik steget med 35 %*. Samtidig har flere medier beskrevet, hvordan efterspørgslen på bofællesskaber er markant stigende. Også hos Boligkontoret mærker vi både efterspørgsel og stor tilfredshed i de boligområder, hvor der lægges vægt på fællesskabet. Her får du et indblik i to forskellige boligområder, som har ét til fælles – nemlig fællesskabet.


Kragsbjerghave - det livlige fællesskab i hjertet af Odense
Bare fem minutter fra Odense C ligger Kragsbjerghave. Omringet af kolonihaver, gemt væk fra trafik og støj ligger en lille enklave af treetagers boliger. De nyrenoverede bygninger omkredser en stor grøn fælleshave, der fungerer som åndehul i de varme sommermåneder. Lidt ude i et hjørne, skjult bag et blomsterbed, ligger en lille petanquebane. Det er områdets samlingspunkt og her spilles de årlige petanqueturneringer, som er en vigtig del af fællesskabet blandt beboerne. Det er det spirende fællesskab og venskaber på tværs, som beboerne fremhæver, da jeg på mit besøg spørger til, hvad der gør Kragsbjerghave til et særligt sted at bo. - Her er en rolig atmosfære og vi tager hensyn til hinanden her hos os. For mit eget vedkommende, ville jeg ikke kunne holde ud at bo inde bag en ligusterhæk og ikke snakke med nogen. Den åbenhed der er her, er meget vigtig for mig, fortæller Bodil Hansen, fra Kragsbjerghaves bestyrelse.

Venskaber opstår på tværs
Det er ikke bare de ydre rammer, der indbyder til fællesskab. Boligområdet har også et lille bibliotek, et beboerhotel for besøgende og en spisesal, hvor der hver dag bliver serveret morgen-, middags- og aftensmad for dem, der ønsker at spise med. Der arrangeres også filmaftener, fællesudflugter og særlige middage i forbindelse med højtider. Alt sammen noget der er med til at styrke de sociale relationer og det sættes der stor pris på.

- Der hvor jeg boede før, så jeg næsten ikke mine naboer og jeg havde ikke noget til fælles med dem. Men her i Kragsbjerghave kommer man hinanden ved. Hvis man har behov for at tale med nogen, så går man bare ned i biblioteket. Her er der stole og sofaer, og så kan man sidde og snakke over en kop kaffe. Det er også rart, at når man har været ude og rejse, så er der altid nogle, der gerne vil høre om det, når man kommer hjem. Man kommer hinanden ved, hvis man ønsker det. Det synes jeg er så dejligt, fortæller Gitte Andersen, der flyttede ind i april 2015.

Unge og ældre bor side om side
Beboersammensætningen er også speciel i Kragsbjerghave. Boligerne er nemlig både forbeholdt beboere over 40 år samt studerende, der ikke har langt til uddannelsesinstitutioner som eksempelvis Syddansk Universitet.
- Det fungerer rigtig fint med de unge. De er altid meget høflige og hilser, men de holder sig også meget for sig selv. De bruger jo tid på at studere og mange har fritidsaktiviteter og arbejde ved siden af, så det er ikke meget vi ser til dem, fortæller Bodil Hansen.

Kollektivhuset - Bofællesskabet på toppen af København
Et rødligt skær fra eftermiddagssolen oplyser det lyse fællesrum. Både fra det store runde loftsvindue og den vestvendte vinduesfacade. Udsigten til et hav af tagrygge og skorstene møder en klar blå himmel i horisonten. På den anden side af bygningen kan jeg følge Københavns havnefront og i det klare vejr ses Sverige tydeligt i det fjerne.
Jeg står i et af de nybyggede bofællesskaber i det almene byggeri Kollektivhuset på Østerbro. Med udsigten fra 10. og 11. etage kan man ikke undgå at blive en smule betaget af Tobias Frichs lejlighed, der udgør en af i alt 21 lejligheder, fordelt på 6 forskellige bofællesskaber. Boligerne ligger på toppen af et gammelt lejlighedskompleks, der oprindeligt blev bygget som moderne boliger i byen forbeholdt handicappede. Bygningen huser stadig flere handicappede og har generelt en meget mangfoldig beboersammensætning.

Tre lejligheder og et fællesrum
Tobias Frichs lejlighed fungerer akkurat som en almindelig lejlighed, forskellen er blot, at han deler en stor fælles stue med sine bofæller. Fællesrummet kan tilgås fra to øvrige lejligheder og i den ene bor hans bror med sin kæreste. I den tredje lejlighed bor et par fra Australien, men Tobias kender den ene fra deres fælles fritidsinteresse, sportsgrenen Ultimate Frisbee. Selvom det er et bofællesskab, er der dog også plads til at bruge fællesrummet til egne arrangementer.

- Vi har spist sammen alle sammen et par gange, men ellers er det ikke fordi, at fællesskabet er altoverskyggende i den måde vi bor på. Vi har en god balance og kan også bruge fællesrummet hver i sær. Jeg holdt eksempelvis noget fødselsdag, hvor hele fællesrummet var fyldt med gæster, og det giver vi hinanden plads til, fortæller Tobias.

Fællesskab som tilvalg
Da jeg spørger Tobias, om det bedste ved at bo i bofællesskabet er der ikke megen tøven. - Det er helt klart udsigten og så selvfølgelig muligheden for at vælge fællesskabet til, når man ønsker det. Vi bor jo i hver vores lejlighed, så vi kan til enhver tid vælge, om vi ønsker fællesskabet eller ej. Jeg har tidligere boet på kollegie og været vant til at have folk omkring mig, så det falder mig meget naturligt at have fællesskabet tæt på, fortæller han.


Ud over fællesskabet i boligen sætter Tobias også meget pris på det fællesskab, der er med resten af bygningen. - Min kæreste er med i et projekt, hvor de skal finde et sted til nogle høns her på grunden og jeg er selv frivillig i vores lektiecafe her i bygningen. Her hjælper vi børn, der ikke har det helt nemt, til at få en lettere skolegang. Det er jo rigtig fedt, at vi som forholdsvis ressourcestærke mennesker kan være med til bidrage til fællesskabet i bygningen og hjælpe dem, der har det svært, fortæller han.

*Dette tal dækker dog også over nogle plejehjem (der er forskel på Kommunernes måde at registrere denne husstandstype) og hjemmeboende børn, der er + 25 år.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Børn sætter miljøet på dagsordenen i Kokkedal
onsdag, den 14. februar 2018

Travlhed på byggepladserne i Jylland og på Fyn
onsdag, den 14. februar 2018

Boligkontoret Danmark fylder 70 år
onsdag, den 14. februar 2018

"Uanset hvor langt ned man kommer, så kan man komme op igen ..."
søndag, den 11. februar 2018

Formand i boligforening: "Stop den generelle hetz mod almene boliger"
søndag, den 11. februar 2018

Ingen kan alt - sammen kan vi det hele
søndag, den 11. februar 2018

Kan man nøjes med at vise fejl- og mangellisten, når man flytter ud?
søndag, den 11. februar 2018

Årsregnskaber skal fremover vise driftsmål for hver boligafdeling
onsdag, den 17. januar 2018

Mere ’gør det selv’ i fremtiden?
mandag, den 15. januar 2018

Rejsegilde i Skoleparken
mandag, den 15. januar 2018

Formandsskifte i Boligkontoret Danmark til sommer
mandag, den 15. januar 2018

Boligkonference 2018 - 70 års fællesskab
mandag, den 15. januar 2018

Samarbejder i lokalmiljøet skal hyldes i 2018
mandag, den 15. januar 2018

Hvordan skaber vi et beboerdemokrati for både unge og ældre?
søndag, den 17. december 2017

Renovering af Tibberupparken gavner også lokalsamfundet
torsdag, den 14. december 2017

Den boligsociale helhedsplan i Nakskov Almene Boligselskab skal fremover dække hele Vestlolland
torsdag, den 14. december 2017

Ny ghettoliste offentliggjort
torsdag, den 14. december 2017

Ny digital værktøjskasse til beboerdemokrater
torsdag, den 14. december 2017

Julegave til hjemløse fra Boligkontoret Danmark og 3B
torsdag, den 14. december 2017

Ny juletradition på Emil Reesens Vej i Strib
lørdag, den 9. december 2017

Danmarks dejligste almene hjem er fundet
lørdag, den 9. december 2017

'Udsatte beboere er en fælles opgave!'
lørdag, den 9. december 2017

Hvem har ret til lejemålet ved samlivsophør?
lørdag, den 9. december 2017

Julemanden fra Uglevang
lørdag, den 9. december 2017

Søhusene vandt fornem pris på Almene Boligdage 2017
onsdag, den 29. november 2017

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket