Den moderne boform vægter fællesskab

torsdag, den 9. juni 2016
Af Niklas Ingerslev

De seneste år er der sket en bemærkelsesværdig udvikling i folks måder at bosætte sig på. Siden 2008 er antallet af husstande med mere end én familie i følge Danmarks Statistik steget med 35 %*. Samtidig har flere medier beskrevet, hvordan efterspørgslen på bofællesskaber er markant stigende. Også hos Boligkontoret mærker vi både efterspørgsel og stor tilfredshed i de boligområder, hvor der lægges vægt på fællesskabet. Her får du et indblik i to forskellige boligområder, som har ét til fælles – nemlig fællesskabet.


Kragsbjerghave - det livlige fællesskab i hjertet af Odense
Bare fem minutter fra Odense C ligger Kragsbjerghave. Omringet af kolonihaver, gemt væk fra trafik og støj ligger en lille enklave af treetagers boliger. De nyrenoverede bygninger omkredser en stor grøn fælleshave, der fungerer som åndehul i de varme sommermåneder. Lidt ude i et hjørne, skjult bag et blomsterbed, ligger en lille petanquebane. Det er områdets samlingspunkt og her spilles de årlige petanqueturneringer, som er en vigtig del af fællesskabet blandt beboerne. Det er det spirende fællesskab og venskaber på tværs, som beboerne fremhæver, da jeg på mit besøg spørger til, hvad der gør Kragsbjerghave til et særligt sted at bo. - Her er en rolig atmosfære og vi tager hensyn til hinanden her hos os. For mit eget vedkommende, ville jeg ikke kunne holde ud at bo inde bag en ligusterhæk og ikke snakke med nogen. Den åbenhed der er her, er meget vigtig for mig, fortæller Bodil Hansen, fra Kragsbjerghaves bestyrelse.

Venskaber opstår på tværs
Det er ikke bare de ydre rammer, der indbyder til fællesskab. Boligområdet har også et lille bibliotek, et beboerhotel for besøgende og en spisesal, hvor der hver dag bliver serveret morgen-, middags- og aftensmad for dem, der ønsker at spise med. Der arrangeres også filmaftener, fællesudflugter og særlige middage i forbindelse med højtider. Alt sammen noget der er med til at styrke de sociale relationer og det sættes der stor pris på.

- Der hvor jeg boede før, så jeg næsten ikke mine naboer og jeg havde ikke noget til fælles med dem. Men her i Kragsbjerghave kommer man hinanden ved. Hvis man har behov for at tale med nogen, så går man bare ned i biblioteket. Her er der stole og sofaer, og så kan man sidde og snakke over en kop kaffe. Det er også rart, at når man har været ude og rejse, så er der altid nogle, der gerne vil høre om det, når man kommer hjem. Man kommer hinanden ved, hvis man ønsker det. Det synes jeg er så dejligt, fortæller Gitte Andersen, der flyttede ind i april 2015.

Unge og ældre bor side om side
Beboersammensætningen er også speciel i Kragsbjerghave. Boligerne er nemlig både forbeholdt beboere over 40 år samt studerende, der ikke har langt til uddannelsesinstitutioner som eksempelvis Syddansk Universitet.
- Det fungerer rigtig fint med de unge. De er altid meget høflige og hilser, men de holder sig også meget for sig selv. De bruger jo tid på at studere og mange har fritidsaktiviteter og arbejde ved siden af, så det er ikke meget vi ser til dem, fortæller Bodil Hansen.

Kollektivhuset - Bofællesskabet på toppen af København
Et rødligt skær fra eftermiddagssolen oplyser det lyse fællesrum. Både fra det store runde loftsvindue og den vestvendte vinduesfacade. Udsigten til et hav af tagrygge og skorstene møder en klar blå himmel i horisonten. På den anden side af bygningen kan jeg følge Københavns havnefront og i det klare vejr ses Sverige tydeligt i det fjerne.
Jeg står i et af de nybyggede bofællesskaber i det almene byggeri Kollektivhuset på Østerbro. Med udsigten fra 10. og 11. etage kan man ikke undgå at blive en smule betaget af Tobias Frichs lejlighed, der udgør en af i alt 21 lejligheder, fordelt på 6 forskellige bofællesskaber. Boligerne ligger på toppen af et gammelt lejlighedskompleks, der oprindeligt blev bygget som moderne boliger i byen forbeholdt handicappede. Bygningen huser stadig flere handicappede og har generelt en meget mangfoldig beboersammensætning.

Tre lejligheder og et fællesrum
Tobias Frichs lejlighed fungerer akkurat som en almindelig lejlighed, forskellen er blot, at han deler en stor fælles stue med sine bofæller. Fællesrummet kan tilgås fra to øvrige lejligheder og i den ene bor hans bror med sin kæreste. I den tredje lejlighed bor et par fra Australien, men Tobias kender den ene fra deres fælles fritidsinteresse, sportsgrenen Ultimate Frisbee. Selvom det er et bofællesskab, er der dog også plads til at bruge fællesrummet til egne arrangementer.

- Vi har spist sammen alle sammen et par gange, men ellers er det ikke fordi, at fællesskabet er altoverskyggende i den måde vi bor på. Vi har en god balance og kan også bruge fællesrummet hver i sær. Jeg holdt eksempelvis noget fødselsdag, hvor hele fællesrummet var fyldt med gæster, og det giver vi hinanden plads til, fortæller Tobias.

Fællesskab som tilvalg
Da jeg spørger Tobias, om det bedste ved at bo i bofællesskabet er der ikke megen tøven. - Det er helt klart udsigten og så selvfølgelig muligheden for at vælge fællesskabet til, når man ønsker det. Vi bor jo i hver vores lejlighed, så vi kan til enhver tid vælge, om vi ønsker fællesskabet eller ej. Jeg har tidligere boet på kollegie og været vant til at have folk omkring mig, så det falder mig meget naturligt at have fællesskabet tæt på, fortæller han.


Ud over fællesskabet i boligen sætter Tobias også meget pris på det fællesskab, der er med resten af bygningen. - Min kæreste er med i et projekt, hvor de skal finde et sted til nogle høns her på grunden og jeg er selv frivillig i vores lektiecafe her i bygningen. Her hjælper vi børn, der ikke har det helt nemt, til at få en lettere skolegang. Det er jo rigtig fedt, at vi som forholdsvis ressourcestærke mennesker kan være med til bidrage til fællesskabet i bygningen og hjælpe dem, der har det svært, fortæller han.

*Dette tal dækker dog også over nogle plejehjem (der er forskel på Kommunernes måde at registrere denne husstandstype) og hjemmeboende børn, der er + 25 år.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Indflytning på Gladgårdsvænge i Lynge rykker nærmere
tirsdag, den 28. august 2018

Midtjysk Boligselskab byder nye beboere velkommen
tirsdag, den 28. august 2018

Mød Boligkontoret Danmark på Ungdommens Folkemøde
tirsdag, den 28. august 2018

Er der behov for nye almene boformer i fremtiden?
tirsdag, den 28. august 2018

Informationsaften for lokale webredaktører
tirsdag, den 28. august 2018

70 år fejres med lokale debatarrangementer - hvad betyder de almene boliger for lokalsamfundet?
tirsdag, den 28. august 2018

Politisk indflydelse som beboerdemokrat
tirsdag, den 28. august 2018

Attraktivt nybyggeri i Skrillinge er nu halvvejs
tirsdag, den 28. august 2018

Klaus Bentzen er Boligkontoret Danmarks nye formand
onsdag, den 8. august 2018

Folkemødet 2018 - vær med til at præge debatten
mandag, den 11. juni 2018

Pas nu godt på Boligkontoret Danmark...
fredag, den 8. juni 2018

Debat om det almene image, ghettopakken og boligsociale indsatser
fredag, den 8. juni 2018

Vi passer godt på dine persondata
fredag, den 8. juni 2018

Ribe Boligforening vandt BDKprisen og 10.000 kr.
fredag, den 8. juni 2018

Flot fremmøde til rejsegilde i Vedbæk Park
fredag, den 8. juni 2018

Fodboldfest på Rådhuspladsen i København
fredag, den 8. juni 2018

Nybyggeriet i Holsted er nu halvvejs
fredag, den 8. juni 2018

Nyt vedligeholdelsesværktøj til bestyrelserne
tirsdag, den 29. maj 2018

Hvilke delforlig er indgået om ghettoparken, og hvad betyder det?
fredag, den 18. maj 2018

Attraktivt nybyggeri i Haslev er nu halvvejs
onsdag, den 16. maj 2018

Valg til kredse i BL
onsdag, den 16. maj 2018

Renovering af Solgården i Nr. Aaby lokkede folk til åbent hus
onsdag, den 16. maj 2018

Vi ville vise, hvem der rammes af finansieringsforslaget
onsdag, den 16. maj 2018

Pludselig blev vi til en ghetto
onsdag, den 16. maj 2018

Debat med Antorini om finansiering af ghettopakken i Hillerød
mandag, den 23. april 2018

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket