Hvad blev der af flygtningene?

søndag, den 28. maj 2017
Af Niklas Ingerslev

I 2015 så vi nogle af de største flygtningestrømme i Danmark i nyere tid. I tiden lige efter arbejdede landets kommuner og ikke mindst de almene boligselskaber på højtryk for at finde egnede boliger til de mange flygtninge. Flere af vores medlemmer har også modtaget en pæn andel, men udfordringen har alligevel vist sig ikke at være så stor som først antaget.


Da flygtningesituationen var på sit højeste i 2015, var et af de mest omdiskuterede emner, hvordan vi i Danmark skulle huse de mange flygtninge, der manglede tag over hovedet. Fra politisk hold blev der lagt et kolossalt pres på den almene boligsektor for i samarbejde med landets kommuner at finde permanente bosætningsmuligheder.  Da det er vores boligsociale opgave hos Boligkontoret Danmark at huse dem, der har behov for en bolig, iværksatte vi en plan med en række indsatsområder, der skulle gøre os i stand til at håndtere flygtningesituationen i samarbejde med vores medlemmer, herunder særlige udlejningsaftaler med kommunerne.

Siden er flygtningetilstrømningen dalet, og færre vælger i dag at søge asyl i Danmark, hvorfor det voldsomme pres fra kommunerne om at finde egnede boliger, ikke alle steder er blevet så stort som ventet. Og de steder hvor presset har været størst, er der bl.a. qua et godt samarbejde med kommunerne blevet fundet fornuftige løsninger.

Rettidig omhu har givet pote

Fra Boligkontoret Danmarks side sørgede vi for, at alle relevante medarbejdere blev klædt på i forhold til de nyeste regler og lovgivning på området bl.a. gennem oplæg ved Dansk Flygtningehjælp. Der blev udarbejdet vejledninger og informationsmateriale til bestyrelsesmedlemmer som hjælp til, hvordan man håndterer henvendelser fra kommunen omkring placering af flygtninge. Derudover blev der udarbejdet skabeloner til de aftaler, der skulle indgås med kommunerne.

»Det forebyggende arbejde, vi i sin tid fik igangsat, har helt sikkert gjort os i stand til at håndtere flygtningesituationen hurtigt og på en ordentlig måde. Vi har fået forhandlet nogle gode aftaler på plads med flere kommuner – blandt andet i Rudersdal, hvor kommunen har fået udvidet deres anvisningsret mod at yde støtte i form af 2 boligsociale medarbejdere, som er med til at hjælpe flygtninge godt på vej. Kommunen har dog ikke benyttet sig fuldt ud af anvisningsretten, da antallet af flygtninge har været mindre end ventet«, fortæller Boligkontoret Danmarks udviklingschef, Katja Lindblad.

De kommuner, som har skullet modtage flest flygtninge, har desuden været de største som eksempelvis København og Odense, og her er vores medlemmer ikke er så bredt repræsenteret.

Du kan læse mere om modtagelse af flygtninge her


Nye boliger skal give nye løsninger

På nuværende tidspunkt anslås det, at vi hos Boligkontoret Danmark huser knap 300 flygtninge anvist af kommunen, hvoraf næsten halvdelen er bosat i de jyske boligselskaber. Derudover har vi gang i flere nybyggerier af billige boliger, som blandt andet kan komme til at huse flygtninge. Det drejer sig om fleksible boliger, der enten kan bygges som nye boliger i et eksisterende boligområde eller som nybyggerier på helt nye byggegrunde. De står til at skyde op forskellige steder i landet – blandt andet i Helsingør Kommune, Middelfart Kommune, Gribskov Kommune og Viborg Kommune.

Boligerne skal være billige, så de er til at betale for folk med lave indkomster, men det betyder ikke, at der gås på kompromis med kvaliteten. Boligerne bygges i stedet små og kan i visse tilfælde slås sammen forholdsvis billigt, så konceptet er langsitet og fleksibelt, hvis behovet for små billige boliger skulle ændre sig.

Ny flygtninge-app på vej
BL – Danmarks Almene Boliger har udviklet en app, der blandt andet er bestyrelsesrettet. Her gives der information om, hvad man som afdelingsbestyrelse kan gøre for at give flygtninge en god velkomst og hjælpe dem godt på vej i deres nye boligområde.

App’en giver nem og hurtig adgang til indflytningsmateriale på forskellige sprog og der ydes råd om, hvad man som bestyrelsesmedlem eller blot som nabo kan hjælpe med. Ofte er det små ting, som at få hilst og præsenteret sig, fortælle om området og de nærmeste indkøbsmuligheder eller det lokale bibliotek, der gør den store forskel.

App’en er nu blevet frigivet i App Store og hedder Velkommen. Den er tilgængelig til fri download og kan kendes ved et ikon med et hus og et hjerte i midten.
Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Frygt for konsekvenserne af ghetto-udspil
tirsdag, den 20. marts 2018

Tibberupparken og Kollektivhuset er indstillet til RENOVER prisen 2018
mandag, den 19. marts 2018

Er I klar til et generationsskifte?
mandag, den 19. marts 2018

Hvordan arbejder vi med det boligsociale i fremtiden?
lørdag, den 17. marts 2018

Hvad betyder ghettoudspillets finansieringsforslag for mig og renoveringen af min bolig?
torsdag, den 15. marts 2018

Landsbyggefonden er de almene beboeres friværdi
torsdag, den 15. marts 2018

Når bestyrelsen går i opløsning
torsdag, den 22. februar 2018

Nyt driftssekretariat i Boligkontoret Danmark
torsdag, den 22. februar 2018

Børn sætter miljøet på dagsordenen i Kokkedal
onsdag, den 14. februar 2018

Travlhed på byggepladserne i Jylland og på Fyn
onsdag, den 14. februar 2018

Boligkontoret Danmark fylder 70 år
onsdag, den 14. februar 2018

"Uanset hvor langt ned man kommer, så kan man komme op igen ..."
søndag, den 11. februar 2018

Formand i boligforening: "Stop den generelle hetz mod almene boliger"
søndag, den 11. februar 2018

Ingen kan alt - sammen kan vi det hele
søndag, den 11. februar 2018

Kan man nøjes med at vise fejl- og mangellisten, når man flytter ud?
søndag, den 11. februar 2018

Årsregnskaber skal fremover vise driftsmål for hver boligafdeling
onsdag, den 17. januar 2018

Mere ’gør det selv’ i fremtiden?
mandag, den 15. januar 2018

Rejsegilde i Skoleparken
mandag, den 15. januar 2018

Formandsskifte i Boligkontoret Danmark til sommer
mandag, den 15. januar 2018

Boligkonference 2018 - 70 års fællesskab
mandag, den 15. januar 2018

Samarbejder i lokalmiljøet skal hyldes i 2018
mandag, den 15. januar 2018

Hvordan skaber vi et beboerdemokrati for både unge og ældre?
søndag, den 17. december 2017

Renovering af Tibberupparken gavner også lokalsamfundet
torsdag, den 14. december 2017

Den boligsociale helhedsplan i Nakskov Almene Boligselskab skal fremover dække hele Vestlolland
torsdag, den 14. december 2017

Ny ghettoliste offentliggjort
torsdag, den 14. december 2017

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket