Hvad går et afdelingsmøde egentlig ud på?

onsdag, den 29. juni 2016
Katrine V. køber

Når sommeren går på hæld afholder mange boligafdelinger ordinært afdelingsmøde. Det er her, du kan få indflydelse på, hvad der skal ske i din boligafdeling. Har du gode ideer til forbedringer i afdelingen, så mød op og gør din indflydelse gældende. Du skal som beboer bl.a. være med til at godkende, hvad din og dine naboers huslejepenge skal bruges på.

Når du bor til leje i en almen boligorganisation går din husleje til bl.a. at betale af på huslån, tømning af skrald, og at udearealerne passes. Den boligafdeling, du bor i, er en del af en boligorganisation, som er en nonprofit-virksomhed. Der er således ingen, der skal tjene penge på din husleje. Du har som beboer medbestemmelse på, hvad pengene skal bruges på, og hvad der skal ske i afdelingen. Den medbestemmelse får du på afdelingsmødet.
 
Indflydelsen starter før selve mødet
Senest 4 uger før mødet modtager du som beboer en skriftlig indkaldelse med en mødedagsorden. Hvis du har forslag til et emne, du gerne vil have taget beslutning om fx renovering af legeplads eller ændring af husordenen (afdelingens fælles regelsæt), skal du sende det til enten bestyrelsen eller administrationen senest 14 dage før mødet. På den måde kan afdelingsbestyrelsen og administrationen nå at forberede alle beboerne på dit forslag. Senest 8 dage før mødet får alle beboerne tilsendt budgetforslaget og evt. indkomne forslag fra beboerne. Så er alle forberedt på, hvad I skal snakke og stemme om på mødet. På mødet deltager afdelingsbestyrelsen, repræsentanter for administrationen og alle de beboere, der ønsker at være med til at bestemme, hvad der skal ske i afdelingen.
 
Årsberetning og budget
På et afdelingsmøde har afdelingsbestyrelsen en dialog med beboerne om, hvad de har lavet det forgangne år. Derefter gennemgås budgettet for det kommende år, inden der stemmes om, hvorvidt det kan godkendes eller ej. - Hver husstand har to stemmer, så ægtefæller kan godt være uenige og stemme forskelligt, fortæller chefkonsulent Jeanette Helmer fra afdelingskontoret i Ribe og tilføjer, at man skal møde op personligt for at kunne afgive sin stemme.

Når du bor til leje i en almen bolig, skal din husleje dække de udgifter, der er til at drive din boligafdeling. Budgettet er udarbejdet af afdelingsbestyrelsen i samarbejde med administrationen og organisationsbestyrelsen. – Men hvis der har været stillet forslag om fx opførelsen af en legeplads, så får jeg inden mødet udarbejdet et alternativt budget, hvor der er indregnet penge til den nye legeplads. Der fremgår det, hvor meget huslejen vil stige, hvis opførelsen af den nye legeplads vedtages. På den måde har beboerne mulighed for at beslutte, om de vil betale for den nye legeplads eller ej, fortæller Jeanette Helmer.

En ny afdelingsbestyrelse
Når budgettet har været behandlet skal I også vælge hvem af beboerne, der vil være en del af afdelingsbestyrelsen. – Nogle steder giver det kampvalg, mens jeg andre steder oplever, at der bliver meget stille i lokalet og ingen melder sig. I så fald er det organisationsbestyrelsen, der overtager afdelingsbestyrelsens rolle, fortæller Jeanette Helmer.

- Det sidste punkt på dagsorden er eventuelt. Jeg plejer at sige, at her kan alt diskuteres, men intet vedtages. Det skyldes, at forslagene under eventuelt ikke har været fremlagt for alle beboere 8 dage inden mødet. Det er her, at man kan opfordre bestyrelsen til at arbejde med en særlig problemstilling det næste års tid, fortæller Jeanette Helmer. – kommer man fx i tanke om, at det ville være rart med energisparepærer i afdelingens fællesarealer, kan man opfordre bestyrelsen til at arbejde med det.
 
Mød op og få indflydelse
- Jeg vil opfordre alle beboere til at møde op til afdelingsmødet, der finder sted hvert år i alle afdelinger. Her kan de få medindflydelse og mulighed for en god dialog med afdelingsbestyrelsen, afslutter Jeanette Helmer og tilføjer, at det også er på afdelingsmødet, at beboerne selv har mulighed for at stille op til bestyrelsen.

Eksempler på budget og dagsorden
Boligafdelingens budgetforslag for det kommende år præsenteres i en pædagogisk budgetfolder, der giver beboerne overblik over, hvad deres huslejekroner går til. Her kan du også se, hvilken karakter din afdeling får i forhold til udlejning, vedligeholdelsesstand og økonomi. Se et eksempel på en budgetfolder her.
Se et eksempel på en dagsorden her.
Du kan få hjælp til spørgsmål omkring din bolig eller boligafdeling hos din afdelingsbestyrelse, organisationsbestyrelsen eller dit afdelingskontor. Find dit boligselskabs hjemmeside her.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Folkemødet 2018 - vær med til at præge debatten
mandag, den 11. juni 2018

Pas nu godt på Boligkontoret Danmark...
fredag, den 8. juni 2018

Mød Boligkontoret Danmarks nye formand
fredag, den 8. juni 2018

Debat om det almene image, ghettopakken og boligsociale indsatser
fredag, den 8. juni 2018

Vi passer godt på dine persondata
fredag, den 8. juni 2018

Ribe Boligforening vandt BDKprisen og 10.000 kr.
fredag, den 8. juni 2018

Flot fremmøde til rejsegilde i Vedbæk Park
fredag, den 8. juni 2018

Fodboldfest på Rådhuspladsen i København
fredag, den 8. juni 2018

Nybyggeriet i Holsted er nu halvvejs
fredag, den 8. juni 2018

Nyt vedligeholdelsesværktøj til bestyrelserne
tirsdag, den 29. maj 2018

Hvilke delforlig er indgået om ghettoparken, og hvad betyder det?
fredag, den 18. maj 2018

Attraktivt nybyggeri i Haslev er nu halvvejs
onsdag, den 16. maj 2018

Valg til kredse i BL
onsdag, den 16. maj 2018

Renovering af Solgården i Nr. Aaby lokkede folk til åbent hus
onsdag, den 16. maj 2018

Vi ville vise, hvem der rammes af finansieringsforslaget
onsdag, den 16. maj 2018

Pludselig blev vi til en ghetto
onsdag, den 16. maj 2018

Debat med Antorini om finansiering af ghettopakken i Hillerød
mandag, den 23. april 2018

Husk naboerne når du bygger nyt
onsdag, den 18. april 2018

Det gamle rådhus i Nørre Aaby på Fyn får nye beboere
onsdag, den 18. april 2018

Boligkonferencen 2018: Sammen skaber vi fremtiden
onsdag, den 18. april 2018

Er I klar til den nye persondataforordning?
onsdag, den 18. april 2018

Frygt for konsekvenserne af ghetto-udspil
tirsdag, den 20. marts 2018

Tibberupparken og Kollektivhuset er indstillet til RENOVER prisen 2018
mandag, den 19. marts 2018

Er I klar til et generationsskifte?
mandag, den 19. marts 2018

Hvordan arbejder vi med det boligsociale i fremtiden?
lørdag, den 17. marts 2018

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket