Slut med overfyldte, grimme og stinkende affaldscontainere

tirsdag, den 19. januar 2016
Af Katrine V. Køber

Regeringen strammer reglerne for affaldssortering frem mod 2020. Det stiller krav til boligafdelingernes affaldssystemer. Molokker kan være en løsning.

Billedtekst: Tømning af molok. Fotograf: Knud Erik Bødker, næstformand i Boligforeningen Lillebælt og afdelingsformand i afd. 11.

Det kan måske være en fordel at opbevare boligafdelingens affald under jorden i molokker - underjordiske affaldsbeholdere med en indkastningsstander over jorden. Molokker frigiver ejendomsfunktionærtimer, forhindrer lugtgener og ser pænere ud. Sådan lyder erfaringerne fra Melfarparken 1. – Den 19. november 2015 fik vi installeret molokker. I forbindelse med vores renovering ville vi også gerne være en klimavenlig boligafdeling og sortere vores affald bedre. Desuden stillede Middelfart Kommune fra 1. januar 2016 krav til, at vi en dag om ugen skulle skubbe alle containere ud til vejen tidligt om morgenen, uanset vejret. Det var ikke praktisk muligt, fortæller Kurt Kristiansen, der er afdelingsformand i Melfarparken 1.

 

Få indflydelse på kommunens affaldsdirektiv

Regeringens ressourceplan, fra forår 2015 fastlægger, at kommunerne inden 2020 skal sortere affald i endnu flere fraktioner. Derfor er kommunerne landet over, i gang med at beslutte, hvordan de løser opgaven. – Nogle kommuner har allerede udarbejdet et affaldsregulativ, andre er endnu ikke nået så langt. Derfor er det en rigtig god idé, at organisationsbestyrelserne tager fat i deres kommune, gennem deres kontakter fra styringsdialogen, for at høre, hvor langt i processen de er. Har kommunen endnu ikke fastlagt affaldsregulativet for husholdningsaffald er det værd at forsøge at få indflydelse på løsningen så boligorganisationens ønsker og behov tilgodeses, mener udviklingschef Katja Adelhøj Lindblad. Hun tilføjer, at det er afgørende at inddrage driftscheferne i processen og at holde øje med kommunens hjemmeside for at se om affaldsregulativet er kommet i høring.  – Hvis en boligafdeling overvejer molokker anbefaler jeg at tænke helhedsorienteret. Skal der alligevel graves ud til molokker, kan man også overveje om, der skal graves ud til fx afledning af regnvand og afkobling fra spildevandssystemet, siger Jesper Telcs, der er Energi- og miljøchef hos BDK.

 

Fordele ved molokker

Kurt Kristiansen ser rigtig mange fordele ved molokker: – Her er så rent nu, hvor alt affald er nede i tragtene. Med affaldscontainere lå affaldet ofte og flød. Det hændte, at der ikke var plads i containerne til alt skraldet, og så kunne de ikke lukkes. Om sommeren stank det forfærdeligt. Derfor er vi vældig glade for vores nye molokker, hvor alt affaldet er lukket inde. Ejendomsfunktionær Dan Pedersen fra Melfarparken 1 er også glad for de nye molokker. – Jeg synes, det er blevet rigtig godt, fordi vi undgår åbne skraldespande, da molokker ikke kan overfyldes. Hele vores affaldshåndtering bliver også billigere, da vi nu sorterer affaldet mere. Med de nye molokker skal jeg heller ikke flytte rundt på affaldscontainerne og rydde op efter måger, der selv kan åbne lågene på containerne og sprede affaldet ud over hele området. Derfor er min arbejdsgang blevet nemmere. Det har givet mig mere tid til beboerservice, og til at holde udenomsarealerne, hvilket jeg er glad for.

Beboerne i Melfarparken 1 har taget rigtig godt imod det nye affaldssystem, der også kræver, at de skal sortere deres affald i langt højere grad end tidligere. – Vi troede det ville være en udfordring at få beboerne til at acceptere, at de nu skal sortere deres affald endnu mere end før. Så vi husomdelte en folder med billeder, der illustrerer, hvilken slags affald man må putte i hvor. De samme billeder satte vi op på molokkerne og på opslagstavlen i opgangene, fortæller Kurt Kristiansen. Og det ser ud til at virke. Beboerne går virkelig op i det, og afdelingen har ikke fået nogen ekstraregning fra kommunen, fordi de ikke har sorteret godt nok. – Vi er de første i Middelfart kommune, der har indført molokker, men jeg er sikker på, at vi ikke bliver de sidste, fortæller en begejstret Kurt Kristiansen.

Faktaboks:

I Melfarparken 1 er der opstillet 2 gange 6 molokstandere, der hver rummer 5 m³. Molokkerne er lavet af jern, hvilket er vedligeholdelsesfrit. De affaldssorterer i dagrenovation, pap, papir, flasker og glas, plastdunke, småt metal, batterier og sprayflasker. Molokkerne tømmes hver 14. dag. Molokkerne er lufttætte, så affaldet kan ikke brænde. Desuden er de rottesikre og kan låses, så det kun er beboere, der kan benytte sig af dem. De kan også rumme mere end almindelige affaldscontainere, hvilket ofte betyder færre tømninger. Det kan give en betydelig besparelse. I Melfarparken 1 blev der også frigivet 4 p-pladser, hvor containerne stod før.

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Danmarks dejligste hjem
onsdag, den 8. november 2017

Tilpasset vand, vejr og beboere
søndag, den 1. oktober 2017

Kan man ved fuldmagt stemme på vegne af en beboer?
søndag, den 1. oktober 2017

Orla fik Den kongelige fortjenstmedalje
søndag, den 1. oktober 2017

Vicevært med fokus på tryghed og trivsel
søndag, den 1. oktober 2017

Vil du være én af hverdagens helte?
søndag, den 1. oktober 2017

Behovet for en fælles indsats er større end nogensinde før
søndag, den 1. oktober 2017

Hvad sker der, når en boligsocial helhedsplan udløber?
mandag, den 11. september 2017

Når boliger skifter målgruppe
mandag, den 11. september 2017

Udbud og indkøb – et centralt effektiviseringsområde
mandag, den 11. september 2017

Den almene sektor hyldes med fagpriser
mandag, den 11. september 2017

Fra fyldepen til NemID
mandag, den 11. september 2017

Beboere får hjælp inden problemer vokser sig store
mandag, den 11. september 2017

32 boligorganisationer har allerede benyttet sig af tilbuddet
fredag, den 25. august 2017

Får du brugt dit personlige bestyrelseslogin?
fredag, den 25. august 2017

Tænk energi ind i jeres renovering
fredag, den 25. august 2017

Almene boliger på finansloven?
fredag, den 25. august 2017

Beboerundersøgelsen 2017
onsdag, den 28. juni 2017

Hvad sker der, når der er stemmelighed på afdelingsmødet?
onsdag, den 28. juni 2017

Tag på ferie uden bekymringer
onsdag, den 28. juni 2017

Hvordan kan leg styrke fællesskabet på tværs?
onsdag, den 28. juni 2017

Gang i byggeriet på afdelingskontoret i Ribe
mandag, den 19. juni 2017

Kontanthjælpsloftet har ikke sat flere på gaden
mandag, den 19. juni 2017

Presset på den almene boligsektor i fokus på årets repræsentantskabsmøde
torsdag, den 15. juni 2017

Vigtige præciseringer og ændringer i driftsbekendtgørelsen
torsdag, den 15. juni 2017

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket

OBS: Kontoret holder lukket d. 26. og 27. oktober 2017.