Tænk energi ind i jeres renovering

fredag, den 25. august 2017
Af Thomas Yde Søgaard

Når en boligafdeling står over for en renovering, er der tale om massive investeringer, hvorfor det er afgørende at tænke langsigtet. Fremtidens almene boliger skal i højere grad være energieffektive – så er stilladset alligevel oppe, giver det god mening at høste energibesparelserne.

Klimaforandringer og omstilling til grøn energi har længe været varme emner i den samfundspolitiske debat, men udsigterne virker lange til, at elbiler bliver allemandseje, og at Danmark skal være et fossilfrit samfund i 2050, kan være svært at forestille sig.

 På trods af de lange udsigter, kan det dog godt betale sig at tænke energiforbedringer ind i renoveringssager. For det første bør vi alle tage et ansvar i at mindske energiforbruget og CO2-udledningen mest muligt. For det andet er det langt billigere at høste energibesparelser, når man alligevel står overfor en renovering:

 »Når stilladset alligevel er oppe og taget skal udskiftes, kan det eksempelvis være smart at sætte solceller op i samme ombæring. Det kan ikke betale sig på samme måde, hvis man først gør det efterfølgende. På den måde er der nogle synergier, der kan fanges – normalt kan du også få nogle bedre tilbud, hvis du tænker det hele ind fra start«, udtaler Dea Christine Melbye, projektleder i Boligkontoret Danmarks energi- og miljøafdeling.

 

Energirigtig renovering i Fjordgården

I boligafdelingen Fjordgården, der hører under Nakskov Almene Boligselskab, valgte man blandt andet at tænkte energirigtigt, da man skulle i gang med en større renovering:


»Da vi nu alligevel skulle til at renovere, så kunne vi lige så godt undersøge mulighederne for energioptimering. Man skal ikke pjatte med varmen og miljøet – og så er der jo også økonomiske besparelser at hente. Hos os valgte vi blandt andet at efterisolere alle ydervægge med 25 cm ekstra isolering, indføre LED pærer overalt, samt installere ventilationsanlæg med varmegenvinding i de lejligheder, der blev gennemrenoverede. Disse tiltag var måske ikke nødvendige, men der er ingen tvivl om, at den ekstra investering modsvares af de energimæssige besparelser. Samtidig tror jeg ikke på, at energipriserne bliver lavere i fremtiden, så der er ingen tvivl om, at det bliver en god forretning«, udtaler Sigurd Kolbye, formand for afdelingsbestyrelsen i Fjordgården.

 

Skærpede energikrav kan forventes i fremtiden

At tænke energi ind i renoveringen handler dog ikke kun om at spare penge, det handler også om at leve op til fremtidens krav:


»Med regeringens mål om et fossilfrit Danmark i 2050 vil energikravene til fremtidens almene boliger alt andet lige blive skærpede. Det er blot et spørgsmål om tid. Jeg kunne eksempelvis forestille mig, at der kommer krav til, hvor stort et varmetab en bolig må have, så energiforbruget pr. m2 bliver langt mindre end i dag. Og i den sammenhæng vil det jo handle om at finde den løsning, der er mest optimal«, udtaler Dea Christine Melbye, projektleder i Boligkontoret Danmarks energi- og miljøafdeling.


I denne sammenhæng bekræfter Camilla Damsø Pedersen, Chefkonsulent ved Dansk Byggeri, da også at Dansk Byggeri arbejder for en fremtidig politisk energiaftale med mål for reducering af energiforbruget i bygninger frem mod 2050.

»For at kunne nå målet om fossil uafhængighed i 2050, mener vi både, at man skal satse på vedvarende energi, men også at man i lige så høj grad skal satse på energieffektivisering. Man har allerede nu et mål for vedvarende energi, vi mener også der skal være mål for energieffektivisering af bygninger. Her har vi lagt os fast på et mål, der hedder en reduktion på 40 procent i varmeforbruget i bygninger mod 2050. Og for at det mål skulle blive mere håndterbart, kunne man godt forestille sig, at det blev udspecificeret til et mål for energiforbrug pr. m2 i forhold til eksisterende bygninger«, udtaler Camillia Damsø Pedersen.


Camilla Damsø Pedersen pointerer samtidig, at man ikke kan spå om fremtiden. Men som Dea Christine Melbye fremhæver, så er der flere fordele ved at tænke energiforbedringer ind i renoveringen:


»Der er jo mange fordele ved at tænke bæredygtighed ind i renoveringer, både i forhold til økonomien, men også i forhold til klimaaftryk og CO2, komfort og indeklima - og at man fremtidssikrer sig. Hvis energipriserne stiger, eller energikravene bliver en realitet, så har man et problem, hvis man ikke har tænkt isolering, elforbrug og så videre«.


Få lavet en tilstands- og energiforbedringsplan

Står din boligafdeling overfor en fremtidig renoveringssag, og vil I gerne hente de langsigtede fordele og økonomiske besparelser, der kan ligge i en energirigtig tilgang, så er en tilstands- og energiforbedringsplan et nyt tilbud til boligafdelingerne i Boligkontoret Danmark.


Planerne er udviklet til de bestyrelser, der ønsker at sikre, at energiforbedringer og brug af vedvarende energi tænkes ind i vedligehold og renoveringssager:


»Tilstandsdelen giver et overblik over, hvordan bygningsmassen ser ud. Vores ambition er så, at når boligafdelingen alligevel får lavet en tilstandsrapport, kan energiforbedringer med fordel tænkes ind, og afdelingen finder herved ud af, hvilke energirigtige løsninger, der er rentable. Helt lavpraktisk tager Energi & Miljø ud og laver en besigtigelse af boligafdelingen 1 til 2 gange, henter data fra byggearkiverne, laver opmålinger, termografering og så laver vi beregninger på energirigtige løsninger så som solceller, solfangere og varmepumper«, udtaler Dea Christine Melbye.


Kombinationen af en tilstandsanalyse og en energiforbedringsplan betyder samtidig, at man i afdelingerne kan planlægge investeringerne langt bedre, da planen er et styringsværktøj, der blandt andet sikrer, at boligselskabet og boligafdelingen får mest muligt ud af midlerne til en renovering.


For mere information om mulighederne i en tilstands- og energiforbedringsplan, kontakt da projektleder Dea Christine Melbye, Energi & Miljø på tlf. 73 76 21 31 eller e-mail: deme@bdk.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld felterne nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig igen.

Tak for du tilmeldte dig til vores nyhedsbrev.

Seneste Nyheder

Danmarks dejligste hjem
onsdag, den 8. november 2017

Tilpasset vand, vejr og beboere
søndag, den 1. oktober 2017

Kan man ved fuldmagt stemme på vegne af en beboer?
søndag, den 1. oktober 2017

Orla fik Den kongelige fortjenstmedalje
søndag, den 1. oktober 2017

Vicevært med fokus på tryghed og trivsel
søndag, den 1. oktober 2017

Vil du være én af hverdagens helte?
søndag, den 1. oktober 2017

Behovet for en fælles indsats er større end nogensinde før
søndag, den 1. oktober 2017

Hvad sker der, når en boligsocial helhedsplan udløber?
mandag, den 11. september 2017

Når boliger skifter målgruppe
mandag, den 11. september 2017

Udbud og indkøb – et centralt effektiviseringsområde
mandag, den 11. september 2017

Den almene sektor hyldes med fagpriser
mandag, den 11. september 2017

Fra fyldepen til NemID
mandag, den 11. september 2017

Beboere får hjælp inden problemer vokser sig store
mandag, den 11. september 2017

32 boligorganisationer har allerede benyttet sig af tilbuddet
fredag, den 25. august 2017

Får du brugt dit personlige bestyrelseslogin?
fredag, den 25. august 2017

Tænk energi ind i jeres renovering
fredag, den 25. august 2017

Almene boliger på finansloven?
fredag, den 25. august 2017

Beboerundersøgelsen 2017
onsdag, den 28. juni 2017

Hvad sker der, når der er stemmelighed på afdelingsmødet?
onsdag, den 28. juni 2017

Tag på ferie uden bekymringer
onsdag, den 28. juni 2017

Hvordan kan leg styrke fællesskabet på tværs?
onsdag, den 28. juni 2017

Gang i byggeriet på afdelingskontoret i Ribe
mandag, den 19. juni 2017

Kontanthjælpsloftet har ikke sat flere på gaden
mandag, den 19. juni 2017

Presset på den almene boligsektor i fokus på årets repræsentantskabsmøde
torsdag, den 15. juni 2017

Vigtige præciseringer og ændringer i driftsbekendtgørelsen
torsdag, den 15. juni 2017

Vis alle nyheder

Hovedkontoret

Boligkontoret Danmark
Havneholmen 21
1561 København V
Tlf. 35 44 80 80
E-mail: bdk@bdk.dk

Åbningstider

Mandag-torsdag: 9-16
Fredag: 9-14

Lørdag, søndag og helligdage: Lukket

OBS: Kontoret holder lukket d. 26. og 27. oktober 2017.