Almene boliger på landet

Område
Debatten om landdistrikterne og udkantsdanmark er relevant for mange, også når det handler om almene boliger.

Boligkontoret Danmark har undersøgt de almene boligers udviklingsvilkår i landdistrikterne med Vejen Kommune som case-studie.

Formålet er at belyse, hvorvidt der er grundlag for en fremtidig udlejning af de almene boliger i landdistrikterne om 5-10 og 30 år.

Fremtiden for almene boliger i landdistrikterne

Undersøgelsen dokumenterer, at der også fremover vil være grundlag for en efterspørgsel efter de almene boliger i landdistrikterne - blot ikke i de små landsbysamfund.

Interessen for de almene boliger er størst i aldersgruppen 65+, der dog først forventer at skifte den nuværende bolig ud med den almene bolig om 5–10 år. Men vi kan ikke forvente, at de bare kommer af sig selv.

Undersøgelsen dokumenterer et vigtigt behov for at synliggøre de almene boliger i landdistrikterne gennem en fælles indsats mellem boligorganisationer og kommuner. Andre steder kan der i stedet blive tale om at afvikle boligområdet.

Behov for fælles indsats

For boligorganisationer med almene boliger i landdistrikter er tiden derfor kommet til at lægge en fælles strategi med kommunen, kreditgiverne og lokale parter for, hvilke af de almene boligområder i landdistrikterne, der i fremtiden bør satses på, og hvilke der bør afvikles.

Denne rapport udgør sammen med ’tjeklisten til boligorganisationer med almene boliger i landdistrikter’ et vigtigt værktøj til denne proces.

Værktøjet giver konkrete anbefalinger til, hvad boligorganisationerne kan gøre på kort sigt og på lang sigt, hvornår der bør gribes ind, hvordan og sammen med hvem.

Sæt skub i processen

Vi vil gerne med denne undersøgelse sætte skub i processen med at fremtidssikre de almene boliger i udlejningstruede landdistrikter – hvad enten der bliver tale om afvikling eller udvikling.

Det kræver en fælles indsats fra staten, kommuner, boligselskaber, kreditgivere og lokale foreninger.

Her kan du se den korte version af videoen.

Rapport: Den almene lejeboligs udviklingsvilkår i landdistrikterne

 

Folder: Den almene lejeboligs udviklingsvilkår i landdistrikterne

 

Tjekliste for udlejning af almene boliger i landdistrikterne

 

Læs om konferencen for almene boligers fremtid i landdistrikterne (1.9.2014)

Hvad er det gode ved at bo på landet?

“Det sociale er i byen - man ligger ikke syg en dag, uden nogen er bekymret, hvis de ikke har set en - så ringer telefonen”

“Gode naboer, passende størrelse af by. Kender mange i byen, man hilser på, når man er oppe at handle mm. Føler mig tryg her”

 

Hvordan går det med at leje boliger ud?

“Vi føler os heldige, hver gang vi får lejet ud”


“Vi tømmer listen hver gang i Bække. Det er med hiv 
og sving, at vi får boligerne lejet ud”


Vi får omkring 1-2 henvendelser om måneden på de 
ledige boliger i Københoved, men langt størstedelen 
siger nej efter at have set det”

 

Kontakt

Rapporten er udarbejdet af marketingafdelingen i Boligkontoret Danmark, som kan kontaktes igennem marketingchef Karina Lauridsen, kala@bdk.dk eller tlf. 2362 9505.